Reizigers (De Nacht van De Vrede)

Theatrale rondleiding – In 1918 werd de laatste hand gelegd aan een stoommeelfabriek aan het Noordzeekanaal, binnen de stelling van Amsterdam. Echter, Nederland bleef neutraal tijdens WOI, en door het inzetten van gevechtsvliegtuigen en ander geschut was de stelling, en daarmee de fabriek, na het ondertekenen van de Vrede, voor een volgende oorlog nutteloos geworden. Toch staat het gebouw honderd jaar na de bouw nog fier overeind: het heeft talloze branden doorstaan, het is van hand tot hand gegaan en zelfs nu wordt er gerenoveerd om de buitenkant van het gebouw in oude stijl te herstellen en de levensduur daarmee te verlengen.
Wat maakt zo’n gebouw mee in 100 jaar? Wie voeren er langs, wie gingen er aan land? Wie heeft deze ‘dame’ ontmoet?
Anno 2017 is het pand in gebruik door CTVrede, maar zij hebben ermee ingestemd om ‘dat mysterieuze gebouw aan het water’ één weekend lang open te stellen voor publiek. Het publiek van de theatrale rondleiding in ‘Pakhuis De Vrede’ kreeg niet alleen de geschiedenis van tegenslag en pech én het toekomstig voortbestaan te zien, maar ook de verhalen van individuen in de huidige tijd. Verhalen over tegenslag en pech, maar ook de verhalen over overleven en toekomst.
Met een groep bevlogen spelers, vertellers, dichters, muzikanten en dansers maakten we De Vrede één weekend lang tot een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. En laten we elkaar vooral leren kennen door onze verhalen dóór te vertellen. Voor je het weet bestaan de verhalen alleen nog maar in de fantasie van schrijvers.
Het was een mooie reis, met bijzondere ontmoetingen. En een prachtige voorstelling.

concept en regie | Heleen van Wiechen
concept en vormgeving | Remy van Tilburg
techniek | Paul van Schaik (P&P Performance), Jan-Willem Schaap
technische ondersteuning | Rogier Cloin, Robin Kolmus en Mees Robert
productieleiding | Pauline Quax (voor I-FIKZ)
spel | Ellis van Atten, Petra van Dam, Karel Drillenburg, Sylvia Hauser, Tara Hollenberg, Fiona Huismans, Judith de Lange, Jeroen van Leeuwen, Pip Loose, Mariëtte Oppatja, Anne Oudhuis, Chiara van der Pijl, Oscar Plomp, Annemarie Rozema, Ilona Westerik en Lisa Wit
poëzie | Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen

Heel veel mooie foto’s zijn gemaakt door Marjolein Lensink-Neijzing