meer 6×10

Toneeltekst – Rick Dros (Het Speelten Rick Nanne (Theatermijn) vroegen wederom meer dan een handvol toneelschrijvers (uit Zaanstad en de nabije omgeving) om een ten-minute-play te schrijven. En wederom was belangrijk dat oud en jong een prominente plek had. Dit jaar mocht er echter meer wrijving aan toegevoegd worden. Waar méér wrijving dan in een gezin? Er ontstond een tekst (Record) waarbij een vader, een moeder en een zoon aan tafel de verhoudingen opnamen. Letterlijk. Met een bandrecorder als belangrijkste rekwisiet. En – hoe leuk – ook dit jaar werden de teksten van het 6×10-festival weer in een bundel opgenomen. Mijn tekst is, samen met de andere 6×10-teksten, te verkrijgen bij De Toneelcentrale. Fijn om tussen Birgit van der Jagt, Rick Dros, Hans Kuyper, Iris Stam, John van Bemmelen en Jos Ahlers te staan.
De eerste serie voorstellingen van deze Zaanse Nieuwen werden gespeeld op vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2018 tijdens de het tweede 6×10-festival in de Honigfabriek in Koog aan de Zaan. En hoe leuk zou het zijn als onze teksten ook in andere steden te zien zijn?

pjotr (drukt met een groot gebaar op [record])
moira Het is acht uur.
pjotr (stopt de opname) Ik wilde net beginnen.
moira Goed.
pjotr Als jij me nu niet in de rede was gevallen-
moira Begin maar.
pjotr Iedereen is aanwezig-
moira Ja.
thimo Ja.
pjotr Iedereen begrijpt waarom we dit doen?
thimo Ja.
pjotr Jij ook? Lieverd?
moira Ja.
pjotr (start de opname weer) Het is vandaag 28 maart. 28 maart 2017 en het is acht uur. Het is vandaag een koude dag en de krant kopte vanmorgen met “In een oogwenk staat al het verkeer muurvast. Brand in de Schipholtunnel.” Wij vangen aan met een gezinsgesprek aangaande enkele organisatorische-
moira Moet je zo formeel praten?
pjotr (stopt de opname)
moira Pjotr, het is acht uur. Geweest.

(fragment uit Record)

In opdracht geschreven voor het 6×10 festival 2018
tekst | Heleen van Wiechen
regie | Britt van de Kraak en Sam de Boer
spel | Rick Dros, Cora Nieveen en Ot Kleiterp